Edingen 2015

 

De algemene vergadering in het park en kasteel van Edingen:

Het verleden en onze historiek gaan altijd vooraf bij het organiseren van samenkomsten.
Op vrijdag 24 april 2015 was dat niet anders, de gekozen plaats en de genodigden toonden het verband aan met de geschiedenis van het 5 Linie.

Voor alle oudgedienden van het 5 Linie en in het bijzonder alle aanwezigen op onze algemene vergadering van 2015 zetten wij graag alles op een rijtje. De samenkomst was een succes en alle aanwezigen genoten van het weerzien met hun vrienden en kennissen.

 

 
 

 

 

 
 

Op uitnodiging van onze Koninklijke Vereniging 5 Linie heeft Z.D.H. Hertog Leopold Engelbert van Arenberg 13e Hertog van Arenberg, het voorzitterschap van de academische zitting aanvaard. De Hertog nam het woord tot alle aanwezigen op onze vergadering met een boeiende en zeer gewaardeerde toespraak. U kunt deze toespraak lezen op deze Link.
De heer burgemeester van Edingen, Olivier Saint-Amand, nam eveneens deel aan onze algemene vergadering en hield een toespraak tot alle aanwezigen waarin hij ons van harte welkom heette in zijn stad en het kasteel.

De heer Mr Léon Oldenhove de Guertechin, vrederechter van het kanton Edingen was tegenwoordig op uitnodiging van onze vereniging.

Twee gewezen officieren van de kring Maastricht, de heer Kok Peter en Lambriex Peter, waren eveneens de hele dag in ons gezelschap. Beide heren vertegenwoordigden de Officiers Vereniging Maastricht (OVM) vertegenwoordigd.  Deze Vereniging heeft in 2014  zich bijzonder ingezet voor de plechtigheid en het ontvangst van onze vereniging door de stadsautoriteiten te Maastricht  
Deze dag werd door de Vereniging van het 5 Linie Regiment georganiseerd te Maastricht in herdenking van enerzijds de 200 jarige oprichting van de vooreenheid van het 5 Linie Regiment op 5 januari 1814, de latere  inkwartiering van de eenheid te Maastricht en de opname van de eenheid door het Belgische Voorlopig Bewind in 1830 als Belgisch Regiment van Maastricht (en de latere herbenoeming ervan naar 5 Linie Regiment).

De aanwezigheid van Z.D.H. Hertog Leopold Engelbert van Arenberg, 13e Hertog van Arenberg, verklaart zich door volgende geschiedkundige reden:

Geschiedkundig overzicht 1814- 1831 : Het 18 bataljon Jagers van het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden maakte in 1815 deel uit van de Coalitiestrijdkrachten tegen de Napoleontische legers in de periode van de Slag bij Waterloo.  Na de Slag bij Waterloo werd het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden geherstructureerd en werd het 18 Bataljon Jagers opgenomen binnen de 14 Afdeeling Infanterie (Regiment Infanterie).  Deze Afdeeling werd 12 dagen na de Belgische onafhankelijkheidsverklaring door het Voorlopig Bewind erkend als deel van de eerste eenheden van het zopas opgerichte Belgische Leger.  De Afdeeling werd herbenoemd naar Belgisch Regiment van Maastricht om vervolgens in de aanloop naar de Tiendaagse Veldtocht (1831) herbenoemd te worden naar 5 Linie Regiment.

Juni 1815:   Kantonnementen/opstellingslokaliteiten van het 18e Bataljon Jagers, als deel 2e Brigade van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, als deel van de 1e Divisie van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als deel van het 2e Corps der strijdkrachten van de Coalitie (UK en Verenigd Koninkrijk der Nederlanden).

  • 12 juni 1815: Sint-Lievens-Houtem (omgeving Oudenaarde)

  • 16 juni 1815: Edingen

  • 17 juni 1815: Halle en vervolgens inname posities ten zuiden van Halle tussen Bierk (Bierges) en Kasteelbrakel (Braine-le-Château)

  • 18 juni 1815: Slag bij Waterloo,  het 18 Bataljon Jagers was opgesteld tussen Bierges en Braine-le-Château als meest rechter en dus meest westelijke eenheid van de coalitietroepen

  • 19 juni 1815: Groepering van de 1 Divisie van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden te Bois Seigneur Isaä

Commandant 18 Bataljon Jagers in de Slag bij Waterloo:

18 juni 1815: Luitenant-Kolonel Z.D.H. August Prins van Arenberg was vermoedelijk de commandant van het 18e Bataljon Jagers.
De 13e Hertog van Arenberg heeft het voorzitterschap van de academische zitting aanvaard mede in erkentelijkheid van de bijdrages die Luitenant-Kolonel Z.D.H. August Prins van Arenberg geleverd heeft in de Slag bij Waterloo die het einde betekende van ook de Napoleontische bezetting en annexatie van de vroegere Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden.

Tijdens de academische zitting werd de Slag om Waterloo nog eens in beeld en klank overgedaan door onze voorzitter, Pierre Peeters.
Klik hier om de presentatie Napoleon en Waterloo 1815 te openen.

 

Voor de dames hadden we een alternatief programma voorzien, een bezoek, met een gids, aan het middeleeuws hospitaal O.L.Vrouw met de Roos te Lessines.
Bekijk de website van dit hospitaal op: www.notredamealarose.com

Onze voormiddag werd afgesloten met een plechtigheid aan het monument van de gesneuvelden van de stad Edingen en nadien volgde de receptie in het Koetshuis van het kasteel, in het park.

De deelnemers aan de regimentsmaaltijd zaten nog een hele namiddag gezellig samen met hun vrienden en kennissen, in een mooi verzorgd decor. Zie daarvan enkele beelden die dit alles documenteren als herinnering aan deze dag.

Links met filmbeelden, gemaakt door Philippe Vanhoecke en Marijke, gedurende de samenkomst:Video Edingen 2015_1

De tweede link is deel 2 met enkele foto’s van het bezoek aan het hospitaal, plechtigheid en receptie. Deze filmbeelden werden gemaakt door Philippe Vanhoecke en Marijke: Video Edingen 2015_2
     
 
 
 
 
 

Link voor de fotoreportage van René Pattyn: klik hier

Link voor de fotoreportage van Felix Stas: klik hier

  Terug naar begin pagina

***************************